Wat is low-code?

Low-code development is voor developers een manier om sneller applicaties te ontwikkelen met een minimale codeer-inspanning. Het alternatief is het schrijven van duizenden regels complexe code en syntax (en deze vervolgens debuggen).

Low code wordt in sommige gevallen gepositioneerd als een RAD development tool. Echter, hiermee wordt het OutSystems Platform tekort gedaan. Er zijn RAD tools waarmee nog steeds dient te worden gecodeerd, in tegenstelling tot het OutSystems platform, waar applicaties visueel en modulair worden geconstrueerd. Het coderen heeft plaats gemaakt voor het orkestreren van bedrijfskritische toepassingen “High Productivity Platform as a Service”.

Het gebruik van een low-code platform is gelijk aan een IDE (Integrated Development Environment), echter bevat complementair een scala aan tools en functionaliteiten, waarmee de werkzaamheden van een developer worden vereenvoudigd. Het dwingt ontwikkelen onder architectuur af, door centrale opslag van modellen in één beveiligde repository, check-in en check-out van modellen voor teams en versie- en configuratiebeheer zijn al in de tool gevat en worden daardoor verplicht gebruikt.

Aangezien dit het traditionele handmatige coderen kan vervangen, kunnen bekwame developers slimmer, sneller werken en hoeven zich niet langer bezig te houden met repetitief coderen en routinezaken. Zij kunnen zich daarentegen richten op de 10% van de applicatie die het verschil maken.

Simpel gesteld: low-code is het proces van drag en drop van visuele bouwblokken om in een workflow applicaties te creëren. Het ontwikkelproces wordt grotendeels geautomatiseerd, waardoor de kwaliteit van de software wordt verbeterd en sneller ingespeeld kan worden op de constant veranderende business vraag.

Om problemen en oplossingen te beschrijven hanteert een low-code platform domein specifieke talen die uitgaan van een hoger abstractieniveau. Hierdoor ontstaat onder alle betrokkenen een eenduidig begrip van het business probleem. De oplossing wordt zoveel mogelijk gespecificeerd in een grafisch (en daar waar nodig tekstueel) model, dit wordt met één druk op de knop automatisch omgezet (gegenereerd) in uitvoerbare computercode. Doordat zowel het business probleem als de IT-oplossing met behulp van modellen vereenvoudigd wordt weergegeven, zullen business en IT elkaar goed kunnen begrijpen en wordt de kans aanzienlijk groter dat het systeem perfect aansluit bij de wensen en eisen. Bovendien wordt de gehele cyclus van bouw en constante wijzigingen, aanzienlijk verkort, terwijl integraties naar bestaande systemen enorm wordt vereenvoudigd.

IT-organisaties zullen de applicatiekennis behouden en minder afhankelijkheid zijn van enige  ontwikkelaars of dure en ineffectieve outsourcing contracten. Ontwikkelaars hoeven niet langer kennis te hebben van de verschillende doeltechnologieën. De gegenereerde code wordt met behulp van transformatoren automatisch naar de nieuwste technische standaarden omgezet. De systemen worden makkelijker te doorgronden, de opzet is uniformer en verlaagt de complexiteit in vergelijking met een traditioneel opgezette applicatie.

Door inzet van een low-code platform en model gedreven ontwikkelen, worden applicaties, in vergelijking met traditioneel ontwikkelen, minimaal 10x sneller gebouwd en de talenten van ervaren ontwikkelaars maximaal benut. Dit is een belangrijke reden waarom Gartner verwacht dat in 2024 de low-code markt voor 65% verantwoordelijk van applicatie ontwikkeling zal zijn.

De voordelen van model gedreven ontwikkeling zijn talrijk:

  • Snelheid: Met low-code, kun je apps voor meerdere platform simultaan ontwikkelen en belanghebbenden werkende voorbeelden binnen enige dagen of zelfs uren laten zien.
  • Minder resources: als je aan een groot project werkt, zul je als gevolg van een low-code platform niet langer hoeven te wachten op developers die met gespecialiseerde vaardigheden andere langdurige projecten moeten afronden; dit betekent dat werkzaamheden sneller worden ingevoerd, tegen lagere kosten.
  • Laag risico/hoge ROI: Met low-code zijn robuuste security processen, data integratie en cross-platform support al ingebouwd en kunnen eenvoudig aangepast worden.
  • Snellere projectstart: Bij de meeste ontwikkelomgevingen is men weken bezig om de omgeving in te richten voor het project. Bij een OutSystems omgeving staat de omgeving al direct klaar en kan het project direct worden opgestart: “Provision”. Er wordt dus direct tijd gewonnen!
  • Snelle uitrol: Go live kan een zenuwslopende ervaring zijn. Met low-code kun je vooraf een impact assessment uitvoeren om er zeker van te zijn dat de apps werken zoals bedoeld was. En indien er onverwachte verstoringen optreden kan de roll back met 1-click worden uitgevoerd.

Meer weten?

Snel een antwoord op maat? Neem vrijblijvend contact met mij op. Ik informeer u graag over onze Rapid Apps Solution.

Ronald Barrow profielfoto

Neem contact op

Ronald Barrow
Commercieel directeur
ronald.barrow@ada-ict.nl
+31 6 21 80 10 45

Neem contact met ons op

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search